Kígyók és patkányok

Kígyókkal és patkánnyal álmodtam.

Krúdy Álmoskönyve szerint kígyóval álmodni jelenthet betegséget, de gazdagságot is, attól függően, álmunkban mit tesz az állat. Ha megmar, betegség várható, ha a párna alatt van, a lélekre gyötrelem vár; ha kígyót szoptat az ember, akkor őszülés jön… De Krúdy nem beszél arról, mi van, ha egy kígyó körbehordoz, vagy ha hozzád dörzsölődik. Ugyancsak az Álmoskönyv szerint a patkány ellenséget jelez – ezt még akár magamtól is kitalálhattam volna. Ha viszont megharapna, akkor szerelmi féltékenység közeledik (de honnan?).

Keresem a magam Józsefét… Elmondom az álmom, és jöhetnek a megfejtések.

Egy kisebb, erdőben található tó mellett álltunk, ahol az itt élők szembesítették a látogatókat azzal, amitől azok félnek. Volt, akit például a krokodilokkal, másokat más állatokkal. A szembesítés lényege, hogy az állatokat megérintheted, és megtapasztalhatod, hogy még sem lesz semmi bajod. Én a kígyókat neveztem meg ilyen állatként, akiktől – mondjuk – inkább viszolyogtam, mintsem rettegtem. Erre közölték, hogy szembesítenek velük. Nagyon nem akartam, de szinte kötelező volt. Félemeztelenre vetkőztem és egy harminc centi hosszú és félujjnyi széles, átlátszó csíkot ragasztottak a mellemre. Tudtam, hogy azért, mert az első próba egy mindennél nagyobb kígyó lesz, ami enélkül egészben lenyelne. Ez segít, hogy ne prédaként lásson (kicsit tartottam is tőle, hogy mi lesz, ha az öntapadós csík leválik a mellemről).

Meg is jött a kígyó, kinyúlt a tóból és elkapott. Testének vége kétszer-háromszor körém csavarodott, és láttam magam, ahogy a barnás víztükör fölé emel. Megenni a szalag miatt nem tudott, de körbehordozott a vízfelszín felett tartva a tó szélénél, de nem roppantott össze, csak fogott. A feje, teste eleje a vízben volt, az állat lehetett vagy tizenöt-húsz méter hosszú, szürke, jellegtelen bőre volt. (Ebben a részletben egy harmadik személy szemszögéből láttam magam a kígyótest ölelésében.)

Ezek után a sekély vízben ültem, a víz a nyakamig ért, magam alatt éreztem a lágy állagú, ragadós iszapot. Szemben velem, talán méternyire, a parton egy ember ült, a jobb alkarján egy kígyóval és magyarázott, hogy nem kell félnem, mert a kígyók nem fognak bántani. Egy korallkígyó (én álmomban mambának neveztem) volt a karján, fekete, vörös, sárga csíkjairól felismertem. Tudtam, hogy rettenetesen veszélyes, ha megmar, akkor végem, a férfi mégis teljesen természetesen tartotta, s a kígyó békésen tekergett a kezén. A fazon közölte, hogy maradjak nyugton, a kígyók segítenek, megtisztítják a bőrt, lecsipkedik az elhalt hámsejteket, a bőrömnek jót fog tenni. Kígyókat eresztett a vízbe, s én éreztem, hogy víz alatt a kígyók hozzám érnek, tekerőznek, a kezemre csavarodnak. Három biztosan volt, de néha azt éreztem, százan is vannak. Ott ültem mereven a hideg vízben egy ideig. Amikor a kígyók eltűntek, kiszálltam.

A fazon megvizsgált. Mondta, hogy semmi bajom. A pólóm ujja alól (ekkor valami halványbarna szűk póló volt rajtam) kikapart valami sárgás dolgot, azt mondta patkányszar. Tovább vizsgált és sokkal többet is talált, és mérgelődött az alattomos dög miatt, ami a víz alatt becserkészett. Megvizsgált a póló alatt is, és rágcsálásnyomokat talált az oldalamon (?). Azt mondta, hogy a kígyóktól, amint tekeregtek rajtam, elérzéktelenedett a bőröm, ezért nem éreztem, hogy egy patkány a víz alatt közben megrágcsált. De a seb nem vérzett, csak egy féltenyérnyi, barna mélyedés volt, heg.19 Comments

 1. Avatar of Chelloveck

  Megfejtés: sok volt az a nyolc Becherovka az este, amivel lekísérted az Arany Fácánokat.

 2. Avatar of sheenard

  Chelloveck József: Az esti “italadagom” két és fél liter Earl Grey tea volt, cukor és méz nélkül, csak tejjel :)

 3. Avatar of signal

  Nem hiszek abban, hogy bárki is megfejthetné kívülről az ember álmait.
  Bármilyen jól is ismer, és bármennyire pontosan is adod vissza az átélteket.
  Saját tapasztalatomból mondom, az összefüggések és a jelképmagyarázatok benned vannak, de csak akkor láthatod meg őket tisztán, ha őszinte vagy magadhoz.
  A végletekig őszinte, tehát nem képzelsz bele olyasmit ami nincs ott, de jól néz ki, csak azért hogy eltakard azt, ami ott van, de fáj, kikívánkozik, sőt talán az álom kiváltó oka.
  Az álomfejtésnek csak ezesetben van előremozdító hatása. Ahogy én ezt magamnál tapasztaltam. Nem könnyű, de ha a végén valami megnyugvás félét érzel, akkor volt értelme.

  Bár, van amikor a kígyó csak egy kígyó :)

 4. Nekem a szőke nős jobban tetszett.

 5. Volt egy hozzászólásom, de elfakingoltam, úhhogy beírom megint :)

  Nem hiszek abban, hogy bárki is megfejthetné kívülről az ember álmait.
  Bármennyire ismerje is az illetőt, és az illető bármilyen jól is adja vissza az átélteket.
  Saját tapasztalataimból mondom, az összefüggések és a jelképmagyarázatok ott vannak az emberben, de ahhoz, hogy tisztán lássa őket, őszintének kell lennie magához.

  Végletekig őszintének, tehát ne képzeljen bele dolgokat, melyek nincsenek ott, de jól néznek ki, csak azért, hogy eltakarja azt ami ott van, de fáj, kikívánkozik, sőt talán az álom kiváltó oka.

  Az álomfejtésnek csak így van előremozdító hatása szerintem. Nem könnyű, az őszinteség a legnehezebb dolog e világon, főleg magunk felé, de ha a nagy töprengés végeredményeként megnyugvásféle ül el az emberen, sejtheti, hogy jól értelmezte a dolgokat, és helyre tett magában valamit.

  Bár, van amikor a kígyó csak egy kígyó.

 6. Jéééé, fönt van az előző hozzászólásom…. na most fakingoltam el igazán :D

  kimoderálhatnád az elsőt… meg ezt is.

 7. Avatar of signal

  …szom, nem értek én ehhez az inkognitózáshoz! :D :D :D

 8. Avatar of sheenard

  Flesy, ez a 6.43-as utolsó mondat nagyon freud-i volt :)

 9. Avatar of Chelloveck

  Signals To Outer Space?
  Cirmos cica, haj?
  Olyan vagy, mint Luke Skywalker A Birodalom visszavágban. Tele meglepetésekkel.

 10. Szerintem ez az álmod azt is jelentheti, hogy sikerül sokkal jobban megismered a barátaidat és ellenségeidet, viszont van valaki, akit személyesen még nem ismersz, és az a valaki olykor-olykor keresztbe tesz neked…

  az öregember, aki a tó partján üldögél, karján egy korallkígyóval, az te magad vagy.
  a kígyók, a meztelenség és a víz kapcsolata a lélek és a test összefonódásáról szól, és arról, hogy megpróbálod egyensúlyi helyzetbe hozni a kettőt, méghozzá tudatosan…

  az óriáskígyó, amit a védelmező szalag gátol megevésedben, az bizony a saját életed. Bár kíváncsi lennék, ha megetetnéd magad vele, és lenyelne, mit találnál a gyomra mélyén, és esetleg ki tudnál-e jönni onnan, mint Jónás a cethalból?

  a tisztító kígyócskák talán csak tisztító kígyócskák, amik segítettek megmaradni az álomban.

  és a lényeg, hogy olyan módon vizsgálod az életedet, ami inkább önboncolás, dehát ez jellemző rád, nem?

  na, mennyi hülyeséget hordtam össze, és mire sikerült ráhibáznom? :)

 11. Avatar of signal

  Olvastam tán egy mai korban játszódó regényt, amiben szintén volt egy szigeten lakó öregember, akit nem martak meg a korallkígyók, vagy ha mégis, nem hatott a méreg? Ha jól emlékszem, az egész történet megoldásának kulcsa végül ebben az ősi vallásához ragaszkodó öregemberben volt, eme vallás utolsó képviselőjében, és persze az ő korallkígyóiban? Egy világméretű vírusjárványt sikerült a testében termelődő ellenanyaggal megállítani. Régen olvastam.

  Az öregember a belső hitedet szimbolizálhatja, az óriáskígyónál pedig nem csupán a kígyó, hanem a körbehordozás és a mikéntje is számít. Talán arra utal, hogy folyton a nyilvánosság előtt hordozod (kénytelen vagy hordozni) valami belső dolgodat, amit szégyelsz. Látod mások szemében visszatükröződni ezt a szégyent:
  - a barátaid (békés erdő közepén, a tó mellett élők) tudatalatt vagy indirekt arra ösztönöznek hogy old fel ezt a szégyeneérzetet, aminek vagy van alapja, vagy nincs, a lényeg számukra hogy a félelmeid szembesülésével oldozd fel magad, mert nem bírják látni a szenvedésed
  - az ellenségeid (a patkányok) pedig akkor harapnak beléd, mikor a KÍGYÓ hatása alatt vagy. A kígyó nem magát a szégyenérzet kiváltó okát testesíti meg (tehát a megoldást), hanem csupán a reakciót rá: a FÉLELMET.

  Az pedig, hogy a végén a patkány harapta seb nem vérzett, hanem már rögtön egy barna, behegedt seb lett belőle, azt jelentheti, hogy annak ellenére, hogy védekezel az ellenségeid ellen (nem mutatod ki a fájdalmaid, ergo a seb sem vérzik), nem vagy egy érzéketlen ember, és a támadásaik igenis mély nyomot hagynak benned.

  Vagy a végén a patkányharapások (bántás) már egybeolvadtak a szégyenérzet kiváltójával ( szintén bántás), és azt szimbolizálják: egy régi sebet, ami mára heggé vált. Ami már nem fáj annyira, viszont nagyon is szem előtt van, és ez félelmet kelt benned. Én inkább ezt látom.

  Remélem nem haragudtál meg, sheenard. Túl személyes az álomfejtés, vallom továbbra is…

 12. Én Jungból indulok ki, aki szerint létezik kollektív tudatalatti, s az előjöhet az álmainkban. Tehát a kígyó általános szimbolikájáról kell gondolkodni (ez az álom erőst szimbolikusnak látszik). Nomármost, a kígyó maga sok mindent szimbolizált mindig is, lehet, hogy ezek jöttek fel álmodban.
  Ld. kígyó = nő, kísértő, félelmetes, DE Világkígyó (germán mitológiában, ugye), amit Thór megpróbált felemelni, de nem ment neki (érdekes, hogy abban a mítoszban, amit ismerek, macska képében próbálta felemelni, a macska is a nőre utal), aztán a kígyó nem véletlenül Aszklépiosz állata, ráadásul Hermész is kígyós bottal mászkált, ergo a kígyó gyógyító is (a mérgét ölésre és gyógyításra is fel lehet használni, mint tudjuk). A kígyó megítélése rendkívül ambivalens, a bibliai kígyóé is, hiszen, ha úgy fogjuk fel, rosszat tett az emberiséggel, de ha fordítunk rajta egyet, akkor kiderül, hogy nem is olyan nagy baj, hogy elkezdtük keresni az igazságot.
  Hogy a színekre ennyire emlékszel, az sem véletlen, ugyanis nagyon fontosak az álmainkban.
  Hogy ezt hogy kéne összehozni a történésekkel, nem tudom. Mindenesetre, hogy emlékszel az álmodra, az fontos, mert a jelentéssel bíró álmokra az ember általában emlékszik (még akkor is, ha nem akarja).
  Lehet, hogy szembe kell nézned a félelmeiddel, és belátni, hogy ami félelmet ébresztett benned eddig, az igazából nem is veszélyes. De való igaz, csak Te ismered a saját életed.

 13. Miért haragudtam volna meg? Köszi a kulcsokat és én is “hiszek” a Jung-féle kollektív tudatalattiban :)

  Most jön a magamba nézés…

 14. Tovább gondoltam… Az én kígyó-képzetemet alapvetően meghatározza az ősmagyar sorozathoz kapcsolódó kutatás, sokkal inkább, mint a zsidó-keresztény kultúra kígyó-képe. Vegyünk egy népmesei példát, ahol a lefejezett kiskondásnak a kígyó hozza a forrasztófüvet, mellyel aztán a kiskondás új életre kel – kvázi átlép a profán létből a spirituális létbe…

 15. Hello.Azt szeretném kérdezni hogyha..mert én kigyóval álmotam és úgy hogy egy nagy tengerben voltam és kigyóvá váltam de ez vajon mit jelent nem tudom kérlekszépen mondja meg valaki..

 16. ha valaki tudja aakor ere az e-mail cimre küldje a levelet hiuzocska89@freemail.hu előre is kössz

 17. Szia,

  a barátosném egy nagy mérgeskígyóval álmodott, melynek a fejét egy férfi átfogta és leszorítani próbálta, hogy ne marja meg, de már nehezen bírta tartani – segítségért kellett volna fordulni valakihez, de senki nem volt ott a közelben, aki segíthetett volna…
  Van ötleted, mit jelenthetett ez az álomkép?

  Köszi: KS Ági

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 éves SFportal, megújult SFblogs @ SFportal Sci Fi & Fantasy Magazin - [...] filmek a Google Videon – Kvantum Média Konglomerátum Rohamosztagos parádé – Blem Kígyók és patkányok – Sheenard Szex a ...

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>