Gurula… gurula… gyógyszer

Nem tudom, hogy Quentin Dupieux egy befüvezett vagy egy átalkoholizált estén találta ki a Rubber című filmet, de egy biztos: nem volt teljesen magánál. A kérdésem csak az, hogy miért nem felejtette el mindjárt másnap reggel? Illetve hogy a fenébe talált producert a guruló gyilkos gumiabroncs történetéhez? Mindenesetre kitalálta, megírta, megrendezte, leforgatta, megvágta és zenét is szerzett hozzá. A zenében, az operatőri munkában és a vágásban nem volt hiba. Csak kitalálni nem kellett volna. Na azt aztán tényleg nem.

A történet szerint egy gumiabroncs öntudatra ébred a sivatagban és begurul a civilizációba. Útja során hamar rájön, hogy pusztítani öröm és a műanyagpalacktól gyorsan eljut az emberekig, akiknek a fejét mint dum-dum golyó a túlérett dinnyét robbantja szét. A gumiabroncs attrakciójához egy különös alak közönséget is szervez, akik az egészet a sivatagból távcsövön nézik végig. Ők a nézők, akiket majd a film közepén megmérgeznek egy sült pulykával, hogy végre befejeződhessék a produkció.

Értelme nem sok van a filmnek, sem a gumis-szálnak, sem a nézős-szálnak. A kerék gurul és gurul, állatok és fejek durrannak szét, s bár a sajtóanyagban az szerepel, hogy “a sok furcsa epizód azért mégis összeáll egy egésszé a végén, és egy kíméletlen társadalomkritikává forr össze”, egy lószart van így. Persze a készítők Stephen Spinella (Chad hadnagy) ajkán át elmondják, hogy a fő cél az ok nélküliség volt, de aztán ezt meg is fejelik unalmas monotonitással, humortalansággal, ami pedig szürreális lehetne, az egyszerűen csak zavaros.

A savanyúságom persze ne akadályozzon meg senkit a rajongásban, a polgárpukkasztásnak mindig is meg lesz a maga termőtalaja, még az is lehet, hogy a Rubber kultfilm lesz – Dupieux lehet, jobban ismeri a közönségét, amibe én nyilván nem tartozom bele. Mert szerintem a film sehonnan sehová nem halad, végtelenül hosszú és unalmas, akár a sivatag. Minden értelemkeresés értelmetlen, aki erre rá akar húzni bármilyen gondolatot vagy szándékot vagy társadalomkritikát, az nyilván a Rorschach-tesztben Cameron 3D-s Avatarját fedezi fel.

A Rubber nézése közben mi is lassan kiszenvedünk, és létünk utolsó sugara a remény haldokló galambjára hullik. Igen, ebben a moziban a remény hal meg utoljára, és amikor az ember zsibbadt aggyal feláll, már csak arra a kérdésre keresi a választ mit is keres itt? Egy fél konyakot, főúr, hogy a keringésem meginduljon.11 Comments

 1. Avatar of szergely

  aha! :-) ha ez tendál az agyhalál irányába? meg a teaser is ígéretesnek tűnik a tyúbon :-) mindenképpen meg fogom nézni… köszi az ismertetőt!

 2. Avatar of sheenard

  Úgy kell neked :)

  Szívesen. :)

 3. az a baj ezzel a filmmel, hogy vannak benne jó részek – pl amikor a gumi elkezd inni egy pocsolyából, vagy amikor a rendőrség nagy műgonddal leszedi a kereket az egyik autóról, csakhogy bejelentse: “This is what the killer look like!” , vagy amikor a csaj megkérdi: Ki írta ezt a szemetet? – de sajnos többségben vannak a szar részek és végtére is ezért unalmas

 4. A tócsából ivást én nem tartottam poénosnak, de emellett valóban volt vicces jelenet a filmben – fel is soroltad mindkettőt.

 5. Háát kösz! Bár asszem ez nálam – a történet alapján (egy gumiabroncs öntudatra ébred és öl) nem éri el a letöltöm-megnézem-törlöm kategóriát sem. Helyette ajánlom a Julie&Julia (két nő egy recept) c. filmet. Kedves aranyos…Meryl Streep pedig szenzációs.(és a zene is jó)A rendezői ötlet pedig, hogy két film egy filmben…nekem bejött.

 6. Benkő Franzlnak is feltettem a kérdést, itt is logikusnak tűnik sirámaitok alapján…
  Mi a büdös rossebnek néztek ilyen szarokat?! :)
  Természetesen nem kívánok beléavatkozni belső világo(tok)ba… :)

 7. digilovag: hivatalból – tudod a filmkritikusok élete sem csak játék és mese, és még vannak akik irigykednek :D

 8. Lovag: az ember nem tudhatja előre, hogy milyen lesz a film :)

 9. De a veszélyérzeted Sándor… :)

 10. Avatar of sheenard

  Á, azt vettem észre, hogy az utóbbi egy évben mintha elvesztettem volna…

 11. De nyertél csomó ingyen jegyet. :D

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>