Krisztust vagy férfit?

Egy elsőkötetes szerzőnő regényének bemutatójára invitált az Írószövetségbe a Magyar Prózaíró Műhely. Csepcsányi Éva könyvét az Irodalmi Jelen adta ki Mistica profana cím alatt. A történet középpontjában egy Hedvig nevű lány áll, aki mélységes hite mellett szerelmes lesz egy papba, akivel aztán Krakkóba szökik. A kapcsolatuk azonban törékeny és a vállalt döntésüket felülírják az érzelmek és a sors.

A huszonhat esztendős, és a pódiumszereplésekben még rutintalan szerzőt Cselenyák Imre és Gáspár Ferenc faggatta. Természetesen kiderült, hogy a könyv saját élményekből táplálkozik, bár a történet nem Csepcsányi Éva története. A mélyen vallásos írónő valódi átéléssel jeleníti meg Hedvig kezdeti őrlődését Krisztus és a szeretett férfi között, majd kapcsolatuk finom hálóját, s a szakítást követő érzelmi fájdalmat. A regény hiteles a helyszínek és a szereplők tekintetében is.

A Mistica profanából Kákonyi Tibor olvasott fel három részletet, a hangulatot pedig Székely Nagy Gábor szolgáltatta gitárral kísért zsoltárokkal, illetve egy megzenésített Weöres-vers eléneklésével. A moderátorok szerint találkozni fogunk még a szerző regényeivel, verseivel, novelláival – nagy reményekkel álltak mellé, az új írónemzedék egy tehetséges tagját látják benne.2 Comments

  1. Igen. Csepcsányi Éva tehetséges és olvasmányosan ír. És jó lenne, ha az olvasmányosság fogalma visszanyerné becsületét. Tulajkdonképpen az a jó regény, amelyik elmesél egy történetet. És amiddeig ember él a földön, a “történetmesélés” fennmarad. Izmusok jönnek, izmusok mennek, mindig lesznek és legyenek is kísérletezők, valaki minden egyes regényébe szubjektíve nyavalyog, amely szintén szinesíti ezt a világot,a mesélő elbeszélők azonban szebbé teszik az életünket. Én többnyire mesélő írókat olvasok. És így van ezzel az emberiség túlnyomó hányada.

  2. @Montcassen… :)
    Elég rendesen egyetértünk…

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>